Saturday, June 07, 2008

IMATI DETE.

Ja nemam pojma kako je to imati dete. Znam šta znači kada pored tebe u najužoj familiji odrastu (rode se, uče da hodaju, pričaju, nauče da pišu,...) tri novorodjenčeta. Naravno, brat i dve sestre. Znam da mnogo puta boli koliko je to dosadno, ali isto tako znam da je količina izmamljenih osmeha mnogo zastupljenija. Sećam se da kada se Milica, Miloš ili Mina nasmeju, a vidiš da ne znaju da li je dan ili noć, a stvarno ti se osmehuju, ti pomisliš kako je to nešto najlepše na svetu što može da se dogodi. Nikada nisam voleo da potenciram ili prepoznajem u tim dečjim gestikulacijama, ili pogledima, ili mimikama, ili prvim rečima nešto mnogo pametno. Nikada nisam voleo kada sam morao da slušam od ponosnih roditelja kako je nešto jako specifično što njihove bebe čini super-bebama-menovima. Uvek sam to shvatao kao onomatopeju čiste ljubavi koja se ne preispituje i koja se podrazumeva kao neki prirodni proces i na kraju krajeva nešto najnormalnije. Ali, ipak,... to je ljubav kojom bih voleo da se ponosim. Voleo bih kada bih mogao da ustanem i tvrdim da sam spreman. Mnogi će reći: go with the flow. To se ne planira, to se desi. To se dogodi samo od sebe.

Sa kim? Sa čim? Gde? Kako? Ph? Privatna ili državna bolnica?,.........

Ja ne mislim da se te stvari dogode same od sebe. O.K., kapiram da se dvoje ljudi na krajnje impulsivan način, neposredno pred ejakulaciju mogu pogledati i u isto vreme izgovoriti: DA! DA! DA! I nemam problem sa tim. Zašto bih?

Mogu da razumem i prevaru. Kao: ona ne zna, a on zna, i sada on to uradi, a ona ne zna, pa sazna, pa plače jer je nesigurna, pa se preispituje, pa vaga da li će pre devedesetog dana da dozvoli da je "izvakuumiraju", pa će onda djavo vrlo oštrim šimikama da je šutira u bulju na onome svetu i od iste te bulje da napravi i sito i rešeto, ili će se ona prepustiti, prekrstiti prstiće na rukama,... držati fige samoj sebi, i njemu i tom nečem malom što će tek da se rodi, pa ako je suditi po istoriji kao glavnom putokazu budućnosti, a to uliva nadu da će to dete imati srećno detinjstvo, jer će mu se svi posvetiti i pokušati najbolje što umeju da naprave čoveka po nekim osnovnim ili bar osnovnim moralnim standardima, a pametno, eto imala je sreće, i neko ju je pogledao ko je jako visoko, pa je završila sretna i ponosna zajedno sa svojim saputnikom, i eto, uspeli su. I tako su sretno živeli do kraja života,... To je uspeh.

Mogu da razumem i prevaru na neki drugi način.Ona njega hoće da uhvati, pa je kao u "Fricu" izbušila kondome najtanjom iglicom, a nabavila je one bez "insekticida za spermiće", pa je on udario iz sve snage, i eto iznenadjenja za njega, ali i on se miri sa situacijom, i cela stvar se završava ili ovako ili onako,... To je još jedna prevara "kako doći do deteta" koju razumem.

Mogu da razumem i da neko nekog voli najviše na svetu, ali u trenutku slabosti završi sa nekim drugim i eto,... zatrudni, ili napravi nekome dete, pa prećuti i pokuša da isto to izmanevriše sa onim sa kim je zaista, a sve to u ime nekog višeg cilja i ubedjenjem da će se celog života jesti iznutra (ako ima savest), ili neće se jesti iznutra (ako nema savest, a takav bih i ja voleo da sam ponekad), ali živeće svoj život u dvoje, i eventualno kao u najmračnijim i najbolesnijim scenama srpskog filma čuvati taj adut za kompletno uništenje mentalnog sklopa, potpuno poništavanje ličnosti i dovodjenja do apsurda svaki oblik postojanja onog drugog, kada gnoj njihovog odnosa bude počeo da šiklja iz neke potpuno benigne dramaturgije, to jest svadje, koja obično eskalira iz dugogodišnjeg nerviranja oko teme koji ćemo TV kanal da pratimo. Ili zašto smo ponovo kod tvoje mame? Bljak!

Čujte,... ima mnogo kombinacija. Mrzi me da ih obradjujem,... kasno je. Verujte, setio sam se i razmislio sam o mnogo kombinacija koje nisam opisao. I lepih, i ružnih. I normalnih, i nenormalnih.

Najviše bih voleo da se sa nekim do koga mi jedino stalo, i za koga bih dao sve,... da uspem da se dogovorim o tom činu. Da se dogovorim kada ćemo to da pokušavamo. Da razmislimo o principu vaspitavanja i odnosa ka tom malom čoveku. Voleo bih sve da se dogovorim. Voleo bih sve da znam unapred. Sve što se ne odnosi na ono što ne možemo da znamo. Voleo bih projekat. Biznis plan. Marketing plan. U kojoj stilizaciji ljudskih odnosa da vajamo tog istog čoveka. Da se dogovorimo i koje knjige ćemo da čitamo tom nekom. Koje pesme ćemo da pevamo tom čoveku. Da li ćemo ga uspavljivati svakog dana ili vikendima. Kakav će odnos imati prema prirodi. Kakav će odnos imati prema sportu. Kakav će odnos imati prema svojim roditeljima. Kakav će odnos imati prema prijateljima svojih roditelja. Kako mu odgovoriti na sva nemoguća pitanja. Da li treba biti strog ili ortak, ili strogi ortak,... Kako ga prevariti a da on to ne provali.... i još hiljadu stvari.

Sve to hoću da znam. Sve to hoću da se dogovorim. Sve to hoću da radim. Sve to hoću da projektujem i sve to hoću da imam.

Ja to moram da imam, inače,... dodji juče.



http://www.youtube.com/watch?v=x-OqKWXirsU



Hmmm,...

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

lep tekst

11:06 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home